Elleboog bandages & orthesen

tennis-elleboog bandagesOf het nu gaat om het spronggewricht, de knie, de wervelkolom, de hand, de elleboog of de schouder: als Uw gewrichten pijn doen, helpen Train actieve bandages van Smulders fysio- en podotherapie Enschede. Ze bestaan uit een rekbaar, ademend breiwerk met elastische pelotten. Ze geven steun en masseren het gewricht bij elke beweging. Dit stimuleert de doorbloeding en ondersteunt het genezingsproces. U kunt ze gemakkelijk aantrekken en ze knellen niet.

Orthesen worden voornamelijk gebruikt als een aangetast gewricht geleiding, stabiliteit of immobilisatie nodig heeft. Stabiele orthesen van de productgroep Loc® ontlasten en ondersteunen; functionele orthesen van de productgroep SecuTec® helpen om de beweeglijkheid te herstellen. SofTec® multifunctionele orthesen kunnen vast of beweeglijk worden ingesteld – afhankelijk van wat Uw therapieplan vereist.

Elleboog bandages & orthesen

Tenniselleboog

Jaarlijks melden zich duizenden mensen bij de huisarts met een tenniselleboog. Zij hebben veel pijnklachten en als gevolg daarvan kunnen zij niet meer tennissen, badminton spelen, koffers sjouwen of een theekopje vasthouden.

In principe kan iedereen een tenniselleboog ofwel epicondylitis lateralis krijgen. Als u dagelijks dezelfde bewegingen met uw arm maakt, kunt u plots verrast worden door hevige pijn. Toch ontstaat deze pijn aan de elleboog niet van de ene op de andere dag.

Wat is een tenniselleboog?

Een tenniselleboog is een peesontsteking aan de buitenkant van de elleboog, deze wordt veroorzaakt door overbelasting van spieren, pezen en door het regelmatig herhalen van eenzelfde beweging.

Pezen vormen de aanhechting van spieren aan de botten. Bij een tenniselleboog zijn er kleine scheurtjes ontstaan in de pezen, waarmee de spieren aan de elleboog vastzitten.

Veel mensen schenken weinig aandacht aan de beginnende pijn, deze pijn bouwt zich namelijk geleidelijk op. In de beginfase wordt de pijn vaak verward met ‘stijve spieren’. Pas later neemt de pijn toe en begint deze uit te stralen naar de onderarm.

De pijn bij een tenniselleboog is vrij typisch en ontstaat alleen bij bepaalde bewegingen; wanneer de aangetaste pezen en spieren gebruikt worden.

Wat zijn de oorzaken van een tenniselleboog?

  • Kortdurende grote belasting van de onderarmspieren
  • Langdurige kleine belasting van de onderarmspieren

Wat zijn de klachten bij een tenniselleboog?

  • Pijn aan de buitenzijde van de elleboog
  • Soms uitstralende pijn naar de onderarm, pols en hand
  • Krachtverlies en soms coördinatiestoornissen
  • Soms een typisch hard aanvoelende, gezwollen onderarm

Hoe kun je een tennisarm behandelen?

  • Rust; veelal zal de arts rust voorschrijven als u last van een tennisarm heeft. De arm mag dan slechts tot de pijngrens belast worden.
  • Koelen met ijs; een paar keer per dag met een zak ijsklontjes(met een handdoek erom) de pijnlijke plek koelen.
  • Fysiotherapie; meestal bestaande uit massage en oefeningen om de spieren weer beter te laten functioneren.
  • Dragen van een brace; deze zorgt voor ondersteuning en zal de pijn verlichten.

producten-informatie-elleboogHeeft u last van een tenniselleboog? Smulders fysio- en podotherapie Enschede biedt u EpiPoint® en EpiTrain®, deze producten zijn speciaal ontwikkeld voor de functionele behandeling en de preventie van tenniselleboogklachten.